Grup de treball d’estabilització, o parlar amb una paret

Un collage visual que combina diversos elements: una pila de llibres que representen l'educació, un rellotge de sorra amb sorra que cau simbolitzant el pas del temps. Reunió grup treball estabilització sindicats educació

Informació sobre el concurs oposició, concurs de trasllats i més

El passat nou de novembre va tenir lloc la primera reunió del grup de treball d’estabilització entre sindicats i el Departament d’Educació. En teoria, aquest grup de treball ha de servir per a poder estabilitzar totes les persones interines que porten anys en frau de llei. Lluny d’això, la dinàmica és la mateixa que a les meses sectorials: els representants del Departament arriben, informen, escolten les demandes dels sindicats i marxen. De negociació, poca.

Concurs de mèrits

D’una banda, el Departament informa que tancarà, per fi, el passat concurs de mèrits. Dilluns tretze va publicar l’enèsima llista definitiva, i publicarà el nom dels nous funcionaris al DOGC i al BOE els propers quinze dies. 

D’altra banda, el Departament s’enroca en la seva postura de negar-se a presentar un nou concurs de mèrits, encara que els forci a fer-ho una llei de rang superior. La Intersindical creiem que s’ha de convocar un nou concurs, encara que els representants del Departament ho neguin. Llegeix els nostres arguments aquí.

Concurs oposició extraordinari

La nova previsió de data de publicació de la llista definitiva és el 27 de novembre. El Departament encara té pendents de resposta 964 recursos d’alçada. Diuen que respondran “a mesura que sigui possible”. Per tant, si sou una d’aquestes 964 persones que espera resposta, potser no heu d’esperar res. Recordeu que, després del recurs d’alçada (resposta negativa o silenci administratiu, és a dir, tres mesos sense resposta), podeu interposar un recurs contenciós administratiu.

Concurs oposició ordinari

El Departament informa que s’obriran les inscripcions abans de Nadal. De nou, se salta els seus propis terminis. Però pobres de nosaltres, els seus treballadors, si ultrapassem encara que sigui en un minut els terminis que ells ens imposen a nosaltres! 

El Departament insisteix que les places desertes del concurs oposició d’estabilització aniran a parar a aquest concurs. Això suposa la pèrdua de gairebé 800 places d’estabilització, tal com denunciàvem en aquest article.

Tanmateix, el Departament ens ha informat que poden traspassar aquestes places i, per tant, suprimir-les del procés d’estabilització, perquè així ho han signat els sindicats presents a la mesa de funció pública. Una jugada d’USTEC (IAC), CCOO i UGT que no hem d’oblidar.

A més a més, també s’hi sumaran les places de reposició dels anys 2020, 2021 i 2022, que encara no s’han convocat. En total, el Departament preveu que s’ofereixin unes 8000 places.

La previsió del Departament és que les proves comencin a finals del curs actual, i que el període de pràctiques per als nous funcionaris sigui d’u de setembre a trenta-u de desembre de 2024.

Pel que fa als tribunals, el Departament admet que els del passat concurs anaven massa sobrecarregats. Per tant, preveuen que aquest proper concurs cada tribunal tingui menys opositors assignats.

Concurs de trasllats

Després de dir, en diverses ocasions, que promouria un concurs de trasllats autonòmic, ara el Departament es nega a convocar-lo. La Intersindical exigim al Departament que convoqui un concurs de trasllats general, sense perfils ni entrevistes, tal com han fet la resta d’administracions, ja que això permetria estabilitzar els milers de persones que han obtingut la condició de funcionari de carrera recentment. 

La Intersindical pensem que el Departament continua maltractant innecessàriament els seus treballadors, atès que convocar un concurs de trasllats no tindria pràcticament cap cost per a ells.

Cal dir que, amb la quantitat de professors que falten, si el Departament no és capaç d’estabilitzar la plantilla d’una vegada per totes i assegurar unes bones condicions laborals, cada cop serà més difícil atreure professionals que es vulguin dedicar a l’educació pública (i que, els que hi són, no marxin), tal com denunciàvem en aquest article.

Pacte d’estabilitat

Per enèsima vegada, els sindicats tornem a demanar una estabilització del personal interí que no deixi ningú fora.

El Departament diu que de moment no té cap proposta, però es compromet a fer arribar als sindicats un document per a la propera reunió prevista per al desembre

Altres informacions d’interès

El Departament ha informat que hi haurà oferta de places per al cos de catedràtics d’educació secundària quan acabi el procediment de les properes oposicions.

Quant al model d’oposició, el Departament diu que treballa per aconseguir la derogació del Reial Decret que regula el procediment d’oposicions per canviar a un sistema que tingui més en compte les competències que el coneixement. 

Nosaltres proposem un model d’accés a la funció pública més transparent, just i democràtic. Pots llegir-lo aquí.

Ajuda’ns a lluitar per un sistema educatiu de qualitat, més just i democràtic. Suma’t al sindicat independentista i de classe, afilia’t a La Intersindical!

image_pdfimage_print