Nou concurs de mèrits? Consellera Simó: estabilització o amagar el cap sota l’ala?

Aula buida

D’ençà de la publicació del Reial Decret Llei 5/2023 el passat 28 de juny, que en el seu article 217 preveu un nou concurs de mèrits, hi ha hagut molt rebombori sobre la possibilitat que el Departament d’Educació porti a terme un nou concurs de mèrits.

N’hi ha que diuen que és impossible amb la taxativitat que ho deien de l’anterior concurs. N’hi ha d’altres que diuen que és l’Estat qui ha d’obligar el Departament a convocar-lo. I n’hi ha que no diuen res. El que importa, aquí, és què en diu el Departament: segons ells, ja van complir tots els requisits de l’anterior concurs i, per tant, no cal convocar-ne cap més.

La Intersindical Educació vam defensar que es fes un procés d’estabilització en què cap dels interins i interines en frau de llei per part de l’administració perdés la feina. Tot i així, l’aposta normativa per part del Gobierno de España amb el Decret Iceta i les organitzacions sindicals que li van donar suport fou la de l’estabilització de les places, no de les persones.

Els sindicats presents a la Mesa General de la Generalitat (CCOO, UGT i IAC-USTEC) van pactar poc més de 12.500 places docents per al concurs de mèrits, xifra que considerem completament insuficient. És per això que La Intersindical vam fer un estudi per tal d’augmentar-ne el nombre de places, ja que el marc de la llei 20/2021 permetia que se’n convoquessin fins a 15.508. Podeu consultar el nostre estudi aquí

Finalment, es van estabilitzar 12.858 companys per la via del concurs de mèrits. Gairebé al mateix temps es va habilitar un nou concurs d’oposició, que va camí d’estabilitzar uns altres 13.500 companys però que ha deixat 779 places vacants.

Per tant, tot i que La Intersindical reclamem també a l’Administració un pacte d’estabilitat per a tot el personal interí en frau de llei, encara hi ha marge per a convocar un nou concurs amb, com a mínim, 2650 places. A més a més, s’obre la possibilitat de sumar-hi les 779 vacants resultants del concurs d’oposició extraordinari. Aquest hipotètic nou concurs de mèrits s’hauria de convocar abans que s’acabi 2023 i s’hauria de resoldre abans que s’acabi 2024.

La negativa del Departament a planificar des del principi un veritable procés d’estabilització dels interins, i a posar sobre la taula del concurs de mèrits el nombre de places que realment es corresponien al volum de docents en situació de frau de llei, afegida a un concurs d’oposició extraordinària en el qual prop de 9.000 dels participants han estat suspesos i en el qual més de 700 places han quedat vacants, ens situa en aquest nou escenari caracteritzat per un col·lectiu docent cansat, humiliat i desmoralitzat. A més, el problema encara no està resolt, ja que encara som lluny d’arribar al màxim de 8% d’interins a l’educació pública que ens exigeix Europa.

Per tot plegat, volem preguntar-li a la consellera Simó: què farà? Convocarà el nou concurs o amagarà el cap sota l’ala?

I també ens hem de qüestionar a nosaltres, el col·lectiu docent, i a la resta de sindicats: què farem? Deixarem que ens trepitgin un cop més, o ens mobilitzarem i forçarem el Departament a convocar el nou concurs abans que s’acabi l’any?

Ajuda’ns a lluitar per un sistema educatiu de qualitat, més just i democràtic. Suma’t al sindicat independentista i de classe, afilia’t a La Intersindical!

 

image_pdfimage_print