Benvolguda consellera,
La Intersindical li donem la benvinguda al seu nou càrrec com a consellera d’Educació i Formació Professional, i aprofitem l’avinentesa per exposar-li algunes de les nostres demandes en un moment crític per a l’educació pública catalana.
Augment de la inversió en educació pública
Com hem defensat reiteradament, és imprescindible incrementar la inversió en educació pública fins al 6% del PIB, tal com estipula la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). Sense aquest augment, no es podrà revertir l’infrafinançament crònic que pateixen els centres educatius ni garantir que tot l’alumnat rebi una atenció de qualitat. A més, aquesta inversió hauria de permetre la creació de més places estables i reduir la precarietat laboral al sector, assegurant així la dignitat professional dels treballadors de l’educació.
Reducció de ràtios i retorn dels estadis
La reducció de les ràtios és una mesura essencial per a poder oferir una educació més individualitzada i de qualitat. Aquesta reducció ha d’anar acompanyada d’un augment en la contractació de professionals, amb l’objectiu de crear un grup estable de substitucions que doni resposta a la falta de personal i eviti les discontinuïtats en l’atenció educativa.
Alhora, demanem una calendarització per al retorn del deute acumulat dels estadis per part del Departament d’Educació. Fins que aquest retorn no s’hagi produït, no es podrà dir amb propietat que s’han revertit les retallades que hi va haver fa més d’una dècada.
La llengua catalana: vehicular i de cohesió
Ens mostrem preocupats per les seves declaracions passades sobre l’aplicació del 25% de castellà a les aules. La Intersindical estarem molt atents a aquesta qüestió i defensarem el model d’immersió lingüística en català i la seva aplicació, tal com està establert per la normativa. És un model que compta amb un suport majoritari de la comunitat educativa.
El català ha de continuar sent la llengua vehicular de l’educació, sense imposicions externes que la desvirtuïn com a element de cohesió social al nostre país.
Decret de plantilles i transparència i democràcia als centres
Continuem reclamant, com no podia ser d’una altra manera, la derogació del decret de direccions i del decret de plantilles que es deriven de la LEC. Molts equips directius els fan servir de manera arbitrària i per gestionar amb un tarannà absolutament antidemocràtic, cosa que genera malestar i un clima tòxic en molts centres educatius.
El darrer curs, sense anar més lluny, La Intersindical vam denunciar diversos casos d’assetjament laboral en diversos centres. Davant l’evidència i la gravetat dels fets, van acabar amb una dimissió forçada o una destitució directa dels qui havien fet un ús irresponsable i abusiu de les seves atribucions.
Diàleg i compromís amb la part social
Finalment, esperem que en aquesta nova etapa es prioritzi el diàleg sincer amb els representants dels treballadors i treballadores, i que es tingui en compte la veu de la comunitat educativa. Estem disposats a col·laborar amb l’objectiu de garantir una educació pública, de qualitat, inclusiva i en català per a tothom.
Restem a la seva disposició per establir un diàleg constructiu sobre les qüestions que li hem exposat, així com altres.
Atentament,
La Intersindical