Hores extra per a professors de català, destinació mínima a la borsa, contractes anuals i altres informacions d’interès de la mesa del 21 de setembre

Mesa Educación Pública

El Departament reconeix que la manca de professorat s’ha agreujat enguany, però no arriba a albirar que la seva nefasta gestió n’és una de les causes principals.

Així doncs, enrocat en la seva posició de no dotar el sistema educatiu català dels fons necessaris per millorar les condicions laborals dels docents i resoldre aquesta crisi (mentre anuncia xecs universals a tort i a dret), fa públic el seu darrer pedaç en un vestit més que esparracat: les hores extra per als professors de català.

El curs passat es van acollir a aquesta mesura 56 docents d’informàtica, que van fer-ho per no deixar els alumnes sense classe (i, en algun cas, per l’amenaça velada d’alguna direcció que va assegurar que si no podien donar el servei, el Departament els tancaria el cicle). Com el curs passat, el Departament ofereix 461,26 € bruts per ampliar les hores lectives fins a les 24 de permanència al centre. Un complement clarament insuficient per la sobrecàrrega que suposa.

Quan el Departament d’Economia hi doni el vistiplau, previsiblement a partir del segon trimestre, aquells docents que tinguin destinació en un centre on manca professorat de català i que compleixin el requisit per impartir la matèria s’hi podran sumar.
La Intersindical denunciem que aquesta mesura no fa més que sobrecarregar els docents, molts en estat de sobresaturació sense necessitat d’afegir-hi les hores extra. Ja ens vam posicionar en contra d’aquesta mesura el curs passat, i hi estarem en contra si s’acaba aprovant també per als professors de català. Com en qualsevol altra empresa que es vegi davant d’una problemàtica com aquesta, el que ha de fer la patronal és contractar més personal, i si no en troba, millorar-ne les condicions laborals per fer la feina més atractiva.

Per sort, no totes les nostres reivindicacions cauen en sac foradat. El Departament ha anunciat també les següents mesures:

 • De moment, no tirarà endavant l’àmbit comarcal com a destinació mínima a la borsa. La Intersindical ens hi vam posicionar en contra des del primer moment i, juntament amb la Plataforma de Docents Substituts per l’Ordenació per Municipis (PDSOM) i altres agents socials, ens vam mobilitzar per aturar-ho. Queda demostrat que la lluita dona els seus fruits!
 • A partir del gener oferirà contractes anuals per cobrir substitucions. Aquesta mesura, proposada per La Intersindical, facilitarà que els treballadors del sector privat facin el salt a l’educació pública.

A més a més, el Departament també ha anunciat:

 • Es renovarà l’aplicatiu de la borsa per agilitzar-lo i es podrà utilitzar per cobrir places de difícil cobertura (amb participació voluntària).
 • Obrirà la porta a contractar professionals per impartir classe a l’FP. Aquesta mesura, que ja es va implementar el curs passat quan exalumnes de grau superior eren contractats per suplir places de difícil cobertura, pot cobrir algunes mancances a curt termini, però, si esdevé estructural, acabarà reduint greument la qualitat de l’FP pública.

Tot i això, el Departament encara és lluny d’implementar les mesures que La Intersindical considerem que són necessàries per afrontar aquesta crisi:

 • Tornar a fer atractiva la feina docent millorant les condicions laborals del professorat. És imprescindible revertir la pèrdua de poder adquisitiu del 25% que s’ha produït els darrers 20 anys.
 • Un pacte d’estabilitat per a tot el professorat interí en frau de llei. És absurd fer campanyes per intentar captar nous treballadors mentre es maltracta els que porten anys treballant al sistema.
 • Increment urgent de les places públiques als màsters de formació del professorat.
 • Revisió en profunditat de les polítiques d’accés a la docència. Consulta aquí les nostres propostes.
 • Transparència sobre la situació. Les famílies mereixen saber quina és la situació a cada centre i servei territorial de primera mà.
 • Aturar el desprestigi social de la professió docent, en el qual ha col·laborat el Departament en algunes ocasions amb el seu discurs públic.
 • Per a més informació, consulta també les nostres demandes de mínims per a l’educació pública catalana.

Aquest novembre s’encetarà la negociació pels pressupostos de 2024. Mobilitzem-nos ara i la lluita donarà els seus fruits més d’hora que tard.

Evitem també caure en les fal·làcies d’altres agents socials que pregonen, als centres de treball, reivindicar el 6% del PIB en educació, mentre als despatxos del Parlament van signar els pressupostos de 2023 on es contemplava destinar-ne poc més de la meitat.

Fem-los sentir la nostra veu! Mobilitzem-nos! Suma’t a la campanya Ens plantem! Aquest curs no sortim!

Ajuda’ns a lluitar per un sistema educatiu de qualitat, més just i democràtic. Suma’t al sindicat independentista i de classe, afilia’t a La Intersindical!

image_pdfimage_print