Ens aixequem de la mesa sectorial. Res a negociar!

Els diversos sindicats amb representació a la Mesa Sectorial de negociació del personal docent no universitari hem decidit abandonar la reunió amb el Departament d’Educació poc després d’haver-la començat i hem emès un comunicat conjunt que podeu descarregar a continuació o llegir al final de la notícia:

Per part de la Intersindical hem anat a aquesta mesa centrats a plantar cara al primer punt de l’ordre del dia, un document que generalitza un sistema per adjudicar substitucions superiors a un mes per entrevista. Una nova iniciativa del Departament que representa, de nou, l’aplicació de criteris de gestió i contractació privada, però feta amb diners públics.

Si ja des que ens vam constituir com a sindicat a l’educació reclamem la derogació del decret de plantilles, no podem acceptar de cap manera l’aplicació que se’n vol fer a partir d’ara a les substitucions superiors a un mes. Aquest document que el Departament d’Educació ens ha presentat és una aberració i un atac contra l’essència de la funció pública, una vulneració dels drets del personal substitut i una nova delegació de responsabilitats i burocratització dels centres que fan insostenible les càrregues de responsabilitat dels equips directius.

És del tot fals que els mecanismes de provisió de personal pels quals s’està apostant de manera més que determinada tinguin un efecte en l’augment de la qualitat del sistema educatiu. No hi ha cap indicador objectiu que demostri que l’aplicació del decret de plantilles, direcció i autonomia de centres tingui una repercussió significativa en l’augment de la qualitat educativa.

Amb l’aplicació de polítiques neoliberals han convertit els centres educatius en productes de mercat que competeixen entre ells per obtenir més clients. Els índexs de segregació cada cop són més elevats. Ens trobem davant una situació en la qual la falta de recursos humans i materials per a l’atenció a l’alumnat cada cop té implicacions més serioses. L’únic que hem pogut percebre en els darrers anys, i no només els sindicats sinó la comunitat educativa en general, és justament la deriva cap al naufragi del sistema educatiu que es troba molt lluny de garantir els mínims desitjats i desitjables, en termes d’equitat, igualtat d’oportunitats, segregació, atenció a la diversitat i drets laborals.

Tot això passa quan havíem sol·licitat, amb l’entrada del nou conseller, una mesa sectorial per tractar la reversió de les retallades i la derogació del decret de plantilles, entre altres temes que han estat del tot ignorats, i no només això, sinó que se’ns convoca per reforçar encara més aquesta pràctica. A més, tramiten aquesta proposta el mateix dia que es publiquen les places vacants que seran adjudicades per entrevista. El Decret de Plantilles continua sense aturador destrossant el sistema públic tal com l’entenem.

Exigim que s’aturin les polítiques educatives que aplica el Departament d’Educació des de fa anys que només responen a motius ideològics l’únic objectiu de les quals és impregnar el sistema de la lògica neoliberal, convertir els centres educatius en productes de mercat i implementar mesures de privatització del sector públic. Exigim la retirada d’aquest document i que les meses sectorials siguin espais reals de negociació de tots els temes que afecten el professorat.

Atès que no s’han escoltat les nostres peticions en aquest primer punt tan greu, ni hi havia cap mena de voluntat de retirada d’aquest despropòsit, hem decidit abandonar la reunió. Treballarem immediatament per donar la millor resposta i plantar cara a un dels atacs més greus que han patit els drets laborals dels docents els últims anys.

Pels nostres drets laborals, per l’educació pública, organitzem-nos i mobilitzem-nos!

image_pdfimage_print