Davant la possible discriminació, el Departament d’Educació ha d’actuar d’ofici i prendre les mesures oportunes

Imatge del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona

Fa pocs dies va aparèixer un reportatge al diari Público en què diversos professionals i alumnes de centres concertats d’inspiració cristiana afirmaven haver estat discriminats i en algun cas fins i tot acomiadats per la seva orientació sexual. En ser-ne coneixedors, des de la Intersindical-CSC Educació vam posar-nos en contacte amb la senyora Pilar Contreras i Llanas, directora general de Centres Concertats i Privats del Departament d’Educació per tal de demanar-li explicacions sobre aquests presumptes casos d’assetjament i discriminació, un fet agreujat perquè es tracta de centres que, en ser concertats, gaudeixen de finançament públic.

Un cop rebuda la resposta de la directora general, volem mostrar la nostra estupefacció pel fet que afirma que “no ens consta cap qüestió relacionada amb la notícia” i addueixi el fet que, en tractar-se de centres de titularitat privada, tenen “la responsabilitat laboral i de contractació dels seus treballadors”, una manera de desentendre’s de la responsabilitat respecte d’unes acusacions tan greus malgrat que es tracta de centres finançats amb fons públics i treballadors pagats amb diners públics. És per això que el nostre secretari d’educació concertada i privada, Marc Santasusana, ha remès un nou correu a la senyora Pilar Contreras amb les consideracions que expressem en aquest comunicat.

Des de la Intersindical-CSC considerem que els fets que han transcendit públicament són de tal gravetat que exigeixen una investigació d’ofici impulsada pel mateix Departament d’Educació per tal d’esclarir els fets denunciats. No pot ser que des de l’administració pública es miri cap a una altra banda. En cas de demostrar-se que són verídics, considerem que obligarien l’administració a garantir que la titularitat del centre implementés una compensació adient i proporcionada a les persones afectades.

Així mateix, seria absolutament necessari que, més enllà de l’existència d’un protocol d’actuació que fa referència al respecte envers l’orientació sexual de les persones, el Departament prengués les mesures adequades perquè no es puguin produir fets com els reportats i, en última instància, retirar el concert a aquells centres que no siguin capaços de garantir un clima de respecte per la identitat sexual de tots i cadascun dels seus membres.

image_pdfimage_print