Informacions de la mesa sectorial d’educació dels dies 14 i 20 d’octubre

A més de les informacions i novetats sobre la segona prova del procés d’oposicions, que podeu consultar en una notícia específica per aquest tema, us fem arribar informacions que creiem d’especial interès sobre la borsa docent i el concurs de trasllat, temes tractats en la reunió de mesa sectorial de negociació.

Canvi a la borsa de personal docent

El Departament d’Educació ha presentat a la Mesa Sectorial una modificació en la gestió de la borsa que complementa la nova mesura que permet rebutjar un nomenament i no ser expulsat de la borsa, sinó que es perd el número de barem durant un curs. La nova mesura apunta el següent: «En cas que es perdi el número de barem per dues vegades, no es pot participar en els actes de nomenaments telemàtics durant un període de 3 mesos».

Des de la Intersindical-CSC hem fet diverses constatacions sobre aquest tema:

– No resol els problemes de la borsa i de personal en general. S’estan deixant baixes i places sense cobrir per manca de professorat i aquest és un problema de fons, un problema de planificació educativa de país, no un problema que se solucioni posant els docents tres mesos de cara a la paret. A més, els serveis territorials estan saturats i amb una falta de personal incomprensible, i sovint no són capaços de gestionar la borsa amb agilitat per aquest motiu.

– Si es facilita la possibilitat de rebutjar una adjudicació als docents de la borsa, és normal que la gent la rebutgi que no li interessi, ara no es pot presentar aquest fet com l’origen de tots els mals. La primera mesura, més que establir represàlies, hauria de ser fer desaparèixer els terços de jornada per convertir-los en mitges jornades. És del tot comprensible que una persona que selecciona terços perquè necessita feina i ingressos, igualment rebutgi una plaça d’un terç de jornada si no és a prop de casa. Si es donen millors condicions de treball i es fa una bona gestió de personal, els treballadors respondran millor a les ofertes.

– A l’educació del país li cal més inversió, li calen més recursos i mesures immediates, a la vegada que un pla a mitjà i llarg termini per incentivar i dignificar la carrera docent per acabar d’una vegada per totes amb aquests problemes que amb la pandèmia s’han accentuat però que ja venen de lluny.

Concurs de trasllats

D’aquí a poc s’iniciarà un nou concurs de trasllats al qual els docents es podran inscriure entre el 5 i el 25 de novembre. Com a Intersindical-CSC hem posat sobre la taula alguns punts sobre l’esborrany de resolució que se’ns ha presentat:

– La primera crítica és pel caràcter estatal que té el concurs, un fet que indica una subordinació de la política educativa a l’estat espanyol. No s’explica perquè el Departament d’Educació fa tants anys que no convoca un concurs propi, limita molt el calendari (per exemple el temps d’al·legacions) i bloqueja la necessària transparència del procés perquè impedeix que es publiquin prèviament totes les vacants realment existents, de manera que els participants van a cegues a l’hora de concursar.

– No és acceptable que el concurs exclogui tant els Centres de Formació d’Adults com els Serveis Educatius (els quals estan pendents d’ordenació des de fa molts anys i mantenen un nivell de provisionalitat excessiu, i massa basat en comissions de serveis anuals).

– L’exclusió de les places perfilades del concurs de trasllats encara el desnaturalitza més perquè, de fet, bloqueja moltes de les places i és una altra conseqüència negativa per al sistema educatiu de l’aplicació de la LEC. Cal blindar la transparència i la llibertat de concurrència a totes les places per tancar la porta a arbitrarietats a l’hora de configurar les plantilles. No pot ser que el sistema permeti plantilles fetes a mida de criteris personals.

– Demanem que no es redueixi el termini de reclamacions de cinc dies a tres perquè això en dificulta la presentació i és un canvi sense cap fonament.

– Sobre la novetat de la presentació telemàtica de tota la documentació, i tenint en compte les experiències passades del Departament d’Educació amb sistemes informàtics, demanem que els responsables d’aquest tema facin un exercici de previsió i tinguin el sistema a punt i en condicions perquè no falli ni es col·lapsi.

Torn obert de paraula

Des de la Intersindical-CSC considerem inacceptable la publicitat que s’està fent de l’empresa Amazon des d’escoles sustentades amb fons públics i exigim que el Departament d’Educació actuï i no permeti que entrem en un sistema de mercantilització de l’educació catalana fent un avís formal als equips directius dels centres, alhora que establir una directriu clara i oficial per a futures situacions semblants. Segons el Departament d’Educació això sobrepassa les competències dels responsables de gestió de personal presents a la reunió i expliquen que si se’ls fan arribar les dades concretes, ho tramitaran perquè arribi als centres a través del departament corresponent.

D’altra banda, hem demanat que es parli amb els responsables de prevenció de riscos perquè no es repeteixin correus com el que s’ha rebut a la Catalunya Central en el qual, des dels serveis territorials, es tracta als docents amb certa culpabilització per possibles contagis a causa de no vigilar a l’hora de ser en els espais del centre i a fora, quan precisament és gràcies a la responsabilitat, cura i esforç dels docents i la resta de treballadors que la situació als centres no és pitjor.

image_pdfimage_print