Valoracions per a l’àmbit educatiu dels pressupostos 2020

A finals de gener ja vam analitzar la proposta de pressupostos i vam exposar que no avançava en la bona direcció. Era una proposta poc ambiciosa, amb xifres i proclames enganyoses i sense cap reversió de les retallades de drets laborals. Podeu llegir-ho aquí.

Pròximament estudiarem en profunditat els nous pressupostos per oferir-ne una visió més detallada però de moment constatem que les necessitats reals i imprescindibles del sistema educatiu i dels seus treballadors no es tenen en compte, un cop més. Seguim amb un sistema afeblit per les retallades de l’anterior crisi i sense un horitzó que ens porti a l’optimisme. I no només això, sinó que preveiem noves retallades quan encara no s’han revertit les de fa una dècada. O no insinua això el President Quim Torra quan afirma en una carta que venen temps difícils i que els servidors públics hauran de fer esforços?

Si una cosa està demostrant la crisi que vivim és que calen serveis públics forts i ben dotats, i l’educació és un servei públic essencial. Els docents estan fent, com sempre, grans esforços, però seguir precaritzant l’educació i els drets dels treballadors no és una opció. Així, doncs, aquests pressupostos caducats i que segueixen empobrint el sistema educatiu no són l’aposta que volíem i que esperàvem. No podem estar contents, no podem celebrar les engrunes que s’han aconseguit.

Els últims mesos tots els sindicats ens hem anat reunint amb els grups polítics del Parlament. Un per un, els hem exposat una sèrie de reivindicacions enfocades, sobretot, a la reversió de les retallades. Són propostes de consens que representen tota la comunitat.

Després de les reunions amb nosaltres, la CUP va presentar esmenes que recollien totes les reivindicacions unitàries. Les votacions al Parlament les han tombat gairebé totes. Tan sols s’ha aprovat una millora immediata i dues propostes en un sistema educatiu tan necessitat.

Amb la pressió exercida, doncs, ha prosperat la recuperació de l’horari de permanència al centre de 24 hores a secundària (mesura sense cost). També s’ha aprovat l’elaboració d’un calendari per a la internalització de vetlladores i auxiliars d’educació especial i per a l’estabilització dels interins. Caldrà veure quin recorregut tenen aquestes dues mesures a les quals els faltarà una concreció efectiva.

El conjunt dels sindicats hem emès un comunicat conjunt amb valoracions unitàries atès que aquest treball dels pressupostos l’hem fet entre tots acordant unes reivindicacions que assumim. El podeu llegir tot seguit:

La Intersindical-CSC valorem positivament aquesta millora en els drets laborals sobretot pel que fa a la recuperació de l’horari de permanència dels professors de secundària, però negativament el conjunt d’uns pressupostos que ens deixen molt lluny d’un sistema educatiu com el que volem i que respongui a les necessitats dels treballadors i de tota la comunitat, creiem que es podia avançar molt més i per això seguirem lluitant perquè aquestes siguin les primeres millores de moltes.

image_pdfimage_print