Novetats sobre les substitucions. Seguim en lluita!

El Departament ha reiterat, en un principi, la seva proposta a la Mesa Sectorial d’Educació del dia 20 d’abril en la qual es deia que no se substituirien els docents de baixa durant el tercer trimestre excepte en casos excepcionals en què la direcció ho sol·licités i es considerés oportú per la situació concreta del centre. A més, el número d’ordre no era el criteri prioritari i només es farien un dia per setmana.

Això confirmaria el cop duríssim per a centenars, si no milers, de treballadors que perden l’opció de treballar, segurament, fins a setembre. Però també propiciaria una sobrecàrrega de feina (que ja estem veient) per als docents que han d’assumir la feina dels seus companys, i afecta l’atenció que rebran els alumnes en aquesta situació excepcional. La Intersindical-CSC ens hi hem posicionat des de fa dies en contra i instem les direccions a sol·licitar substituts als seus Serveis Territorials per cada baixa que es produeixi als seus centres. Entre tots podem demostrar que som un col·lectiu solidari i podem aconseguir fer prou pressió per canviar les coses.

En la negociació del Departament amb els sindicats a la Mesa la nostra intervenció ha estat estrictament de defensa de les reivindicacions de la plataforma sorgida d’aquesta situació, el col·lectiu “substituts i substitutes en lluita”. Per sort, ha estat un discurs força unitari de tots els sindicats. Totes les propostes com a bloc han estat rebutjades d’entrada, però l’administració s’ha obert a la negociació, malgrat que només ha decidit canviar el criteri en l’aspecte de cobriment de baixes. El canvi més important és que es cobriran totes les baixes com es fa habitualment, al contrari del que deia la proposta original del Departament d’Educació. Ara bé, només un dia per setmana i prioritzant docents que hagin treballat en aquell centre i no el número de borsa. Mesures de les quals ens hem posicionat en contra i que el Departament ha dit que estudiarà. El cobrament del juliol també s’estudiarà. La negociació no acaba aquí, doncs.

Es publicaran les instruccions pròximament per fer nomenaments com abans millor, segons el Departament.

Així, doncs, cal seguir pressionant. Tots. Per això us podeu adherir al manifest dels substituts i substitutes en lluita en aquest enllaç. Nosaltres, com a sindicat, ja ho hem fet, ens hem reunit diverses vegades amb ells i hi treballem per fer un front comú. Us animem a adherir-vos-hi individualment, però també portar-ho al claustre per adherir-vos-hi com a centre.

Per saber de primera mà tot el que demanen i quina és la situació, s’ha editat un vídeo amb la col·laboració de molts docents:

Podeu llegir, tot seguit, el comunicat d’aquest col·lectiu de substituts i substitutes que interpel·la directament tots els que formem la comunitat educativa de Catalunya.

COMUNICAT DEL COL·LECTIU SUBSTITUTES EN LLUITA

Atesa la situació que s’ha donat a causa de la COVID-19, molt personal docent substitut ens trobem sense nomenament i amb la incertesa de saber si en tindrem en el que queda de curs.

Més enllà de la situació actual, el sistema educatiu a Catalunya s’aguanta gràcies a què el personal docent interí substitut tenim disponibilitat completa, ens incorporem en aules que no coneixem d’un dia per l’altre, ens adaptem a equips docents amb rodatge per una durada incerta, vetllem per l’alumnat i hi creem vincles sense saber fins quant de temps ni si les intervencions que fem a l’aula podran ser completes. I tot això ho fem amb un somriure, però amb la incertesa que suposa no saber quan treballarem i quan no, si cobrarem el cap de setmana o les vacances de Nadal, si podrem agafar baixes o permisos, sense poder fer plans, sense saber si aquell mes cobrarem, amb un agost obligadament inhàbil i sense saber quants anys haurem de seguir així, confiant en la sort de tenir una vacant.

A tot això hem d’afegir la situació actual, ja que des del dia 10 de març, últim dia de nomenaments abans del tancament de les escoles del dia 13, s’han aturat els nomenaments. Molts docents substituts i substitutes ens hem quedat sense opcions a feina. D’altres l’hem perduda aquests dies. I molts altres la perdran durant el que queda de curs. I cap podrà tornar a treballar fins el curs vinent si tenim en compte les prediccions més optimistes sobre l’evolució de la crisi. Això ha provocat que algunes persones ja hagin hagut de tramitar l’atur. D’altres, però, no podem fer-ho perquè el propi sistema ens obliga a compaginar les curtes substitucions amb l’atur. O ni tan sols arribem a cotitzar prou per generar-ne.

Som substitutes i tenim un paper molt important dins la borsa i dins el sistema educatiu; donem un servei essencial per donar qualitat al funcionament dels centres educatius. En una situació de normalitat, la borsa seguiria funcionant i s’estarien donant serveis. Però és que en una situació de normalitat ja hi hauria prou motius per reclamar que es garantissin els drets laborals i econòmics del personal docent interí que realitza substitucions: es reclamaria un salari base pel fet d’estar actiu a la borsa, que els nomenaments s’allarguessin els caps de setmana, que es cotitzessin els períodes de vacances i reduir la immediatesa d’incorporació al centre en els casos que sigui previsible.

Però no estem en una situació de normalitat. I això provoca que la precarització del nostre col·lectiu s’aguditzi molt més. És per això que demanem que s’acompleixin les
següents mesures de mínims:
– Que les persones que estiguin en actiu a la borsa i que hagin prestat serveis aquest curs, puguin optar a un nomenament extraordinari, ja sigui accedint a cursos i formacions o donant suport als diferents centres que necessitin cobrir feines necessàries i específiques; aquesta mesura s’ha de fer efectiva en el moment en què la persona substituta es quedi sense nomenament i amb efecte retroactiu per a les persones que ja han quedat sense nomenament. Així doncs, conseqüentment, el nostre sou no ha de veure’s afectat ni modificat.
– Que durant aquests mesos, des que van tancar els centres fins a juliol, se’ns computin com a dies treballats a tots i totes les que hem estat prestant servei i que, per tant, es respecti l’ordre de la borsa del personal docent i no es vegi modificat en cap dels casos.

Volem que se’ns garanteixi una estabilitat social, laboral i econòmica. No ens podeu deixar sis mesos a l’estacada. De veritat esteu disposats a comprovar com funciona un curs sense nosaltres?

Substituts i substitutes en lluita!

image_pdfimage_print