Mobilitzacions a la vista: Unitat sindical davant la inacció del Departament d’Educació en la Mesa Sectorial

Mobilització davant el palau de la generalitat.

Avui, 5 de desembre de 2023, s’ha celebrat una Mesa Sectorial d’Educació crucial amb la participació de la Consellera Anna Simó. Juntament amb la resta de sindicats hem abordat qüestions vitals relacionades amb les condicions laborals dels docents i l’estat actual de l’educació a Catalunya.

La Intersindical creiem absolutament necessari encetar un nou procés de negociació en el qual puguem incidir en tot allò que preocupa als docents del nostre país: un complement retributiu per recuperar el 25% de poder adquisitiu que hem perdut els darrers 20 anys, l’estabilització del personal interí, els recursos necessaris per a fer efectiva la inclusió, la reducció de ràtios, la degradació de l’ús del català als centres educatius, la recuperació de la democràcia als centres i la derogació del decret de plantilles, el calendari escolar i el blindatge del juliol, els currículums i la deriva de les polítiques educatives, la convivència als centres i molt més. Abans, però, la Conselleria planteja com a imprescindible poder tancar el capítol de les retallades, obert des de ja fa massa temps. 

Així doncs, en aquesta reunió, hem presentat de manera unida i coordinada amb la resta de forces sindicals les nostres demandes i inquietuds respecte les condicions laborals perdudes a causa de les retallades del 2010, amb més raó si tenim en compte els canvis econòmics i socials dels últims 13 anys.

Hem exposat a la Consellera la necessitat imperiosa de revertir aquestes retallades, especialment en aspectes com la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys, l’establiment del primer estadi als 6 anys i el retorn del deute contret per l’Administració amb els seus treballadors, i l’equiparació salarial de tot el personal docent de Formació Professional.

La resposta de la Consellera ha estat evasiva: s’ha excusat en la incertesa dels pressupostos amb la voluntat d’ajornar les negociacions fins a una futura confirmació del pressupost de 2024. Aquesta actitud ha estat rebuda amb descontentament per tots els sindicats, ja que considerem que reflecteix una manca de compromís real per part del Govern de la Generalitat de Catalunya amb l’educació del país.

Finalment, i després de la insistència de la part sindical, el Departament d’Educació ens ha presentat un document que no contemplava el retorn del deute contret per la retallada dels estadis, ni una calendarització del retorn del caràcter lectiu de les 2h de reducció als majors de 55 anys. Així mateix, ens hem emplaçat el dia 13 de desembre per continuar negociant. Una negociació que haurà d’incloure, per força, aquests dos elements que mancaven avui. 

A més a més, La Intersindical insistim en la necessitat de calendaritzar un nou procés de negociació on es pugui parlar de tots els temes que indicàvem anteriorment.

Davant d’aquesta situació, anunciem la reactivació de les mobilitzacions unitàries. Per començar, fem una crida a tot el personal docent del país a concentrar-se el proper dia 13 de desembre als centres educatius per visibilitzar el malestar dels claustres per les condicions, de vegades precàries, en les quals ens veiem obligats a treballar.

Si la negociació no avança, les properes setmanes continuarem amb una escalada de mobilitzacions, sota el lema: “No és qüestió de pressupost, és qüestió de voluntat. Recuperem i millorem les nostres condicions laborals”.

És fonamental que romanguem units i actius en aquesta lluita. La situació actual demana una acció immediata i una resposta contundent per part de l’administració. La qualitat de l’educació i les condicions dels nostres professionals estan en joc.

Us mantindrem informats sobre qualsevol novetat i els propers passos a seguir. La vostra participació i suport són indispensables per aconseguir els canvis que tots desitgem i necessitem.

Per a més informació i detalls sobre les accions planificades, visiteu la nostra pàgina web i seguiu-nos en les xarxes socials.

Units, podem aconseguir un futur millor per a l’educació a Catalunya. Afilia’t a La Intersindical



image_pdfimage_print