Exigim la retirada d’una reforma de l’FP inoportuna, inadequada i sense consens

La Intersindical-CSC, després de ser convocats a una Mesa Sectorial d’educació per al dilluns 4 de maig amb el currículum de Formació Professional a l’ordre del dia (una mesa que ha estat ajornada, de moment, al dia 8), denunciem que el Departament d’Educació pretén implementar de nou la reforma curricular de la Formació Professional (FP). Ho faran aprofitant la situació d’emergència de la Covid-19 malgrat el rebuig frontal que la comunitat educativa hi ha mostrat des del primer cop que es va presentar el curs passat (quan va acabar sent retirada).

Aquesta reforma comporta aprofundir en l’externalització de la Formació Professional, sense consens ni tan sols un diàleg real amb el professorat i amb els seus representats sindicals. Tampoc es pensa en les diferències entre famílies professionals i ni les característiques del teixit empresarial català.

L’augment de les hores de formació a l’empresa per als alumnes que no fan formació dual només obeeix a quadrar les hores dels cicles per poder uniformitzar els grups on hi ha alumnes que fan formació dual i alumnes que no. Les reformes s’han de fer amb criteris pedagògics i no pas administratius o burocràtics.

Estem en un moment en el qual el Departament d’Educació ha explicat que és incapaç de gestionar la borsa d’interins i que per això ha hagut de deixar en suspens la publicació de la llista de nous admesos i posposar tot el procés, amb el perjudici que això suposa per a milers de docents que s’hi havien inscrit. En canvi, resulta que dedicarà esforços a reformar els 115 decrets pels quals s’estableixen els currículums de l’FP. És una situació inexplicable, si no surrealista.

Aquesta reforma només afegirà més pressió i estrès al professorat que haurà de preparar de bell nou totes les programacions en una situació de crisi i incerteses com l’actual. A més, la situació actual d’ERTO i acomiadaments a moltes empreses fa que ara mateix sigui un despropòsit incrementar les hores de pràctiques, a no ser que es vulgui (esperem que no) reforçar aquestes empreses mitjançant l’ús d’estudiants com a mà d’obra barata en comptes de cercar solucions polítiques efectives per a autònoms, treballadors i empresaris.

És necessari també que qualsevol reforma es pugui dur a terme sense els límits que suposa no tenir plenes competències en aquest àmbit. No pot ser que hàgim d’estar pendents de cap reforma ni decisió que es faci a 600 quilòmetres d’aquí si volem adaptar totalment la Formació Professional a la realitat catalana.

Per tot això, des de la Intersindical instem al Departament d’Educació a retirar definitivament aquesta reforma curricular i a encetar d’una vegada meses de diàleg i negociació reals en aquest àmbit (i no merament informatives com fins ara) amb els docents i els seus representants legítims.

A més de totes les consideracions pròpies, també ens hem sumat a un comunicat unitari que podeu llegir tot seguit.

image_pdfimage_print