Amb l’educació i la salut no s’hi juga

Mentre el Departament d’Educació fa rodes de premsa pregonant i venent a l’opinió pública les grans mesures preses i la seguretat dels centres educatius, nosaltres som davant d’aquesta escola tancada a causa de la COVID-19. Aquesta escola és la imatge del que passarà aquest curs per la nefasta gestió feta pel Departament pel que fa a mesures de prevenció, a increment de personal i a inversió en recursos.

Sis mesos després de l’inici de la pandèmia vivim un inici de curs atípic i complex per causes que no podem controlar, però hi ha moltes coses que sí que es poden controlar, i que la manca de previsió i d’esforços del Departament ho han fet impossible. Mirem amb enveja països com Dinamarca, amb les escoles obertes des del maig amb pocs alumnes per classe i mesures adequades com la facilitació d’espais alternatius a les escoles.

Invertir en educació, invertir en recursos humans i materials és invertir en el futur del país, i més en una situació com l’actual.

Aquí, a Catalunya, per contra, hem de veure com les aules seguiran massificades, com escoles de 700 alumnes només disposen d’1 termòmetre, com instituts amb 60 docents reben només 10 mascaretes (si és que en reben cap), com centres pels quals s’hi mouen prop d’un miler de persones cada dia disposen de poques piques on rentar-se les mans i de pocs litres de gel hidroalcohòlic. Veiem com molts substituts no arriben als centres fins al primer dia de curs tot i que les places fa més d’una setmana que estan buides, i tot per estalviar-se uns dies de sou a canvi de l’empobriment de la qualitat educativa, o com substituts a qui se’ls atorga una plaça un divendres reben una trucada durant el cap de setmana si es posen malalts per dir que ja no els la donen perquè estan de baixa. Veiem, també, com les escoles bressol, que fan una tasca tan imprescindible, no tenen cap mesura específica.

Volem esdevenir una República independent i hem de demostrar que val la pena lluitar per aconseguir-la, demostrar que un país lliure ens portarà més qualitat de vida i un sistema educatiu millor. Però aquesta gestió governamental tan inepta, en lloc d’eixamplar la base està minant les esperances i il·lusions de molta gent i donant arguments a aquells que volen posar en dubte necessitat d’aquesta república.

El personal de risc ha estat maltractat vivint en la incertesa durant tot l’estiu perquè el Departament d’Educació, en una nova externalització de serveis públics, ha contractat empreses de salut privades per avaluar els seus treballadors. Tot l’estiu esperant uns informes que han arribat tard i que envien a treballar persones que clarament tenen un risc elevat davant d’aquest virus, i que hauran d’exercir la seva feina en aules encara massificades i mal ventilades.

Els equips directius s’han vist desbordats intentant seguir tots els canvis de criteri i decisions tardanes del Departament per tal d’organitzar els centres i refer l’organització una vegada i una altra. L’esforç ha estat immens, però no és suficient si no va acompanyat dels recursos necessaris. A ells, als equips docents dels centres i a tot el personal que treballa als centres educatius, no al Departament d’Educació, els devem que es puguin obrir escoles i instituts amb uns mínims d’organització i de seguretat. Des d’aquí un agraïment sincer a tots ells.

Hem assistit a una gestió per part dels alts càrrecs del Departament d’Educació que s’ha basat en la mala comunicació, la pèrdua de temps, la no negociació amb els representants dels treballadors malgrat la nostra voluntat i les nostres propostes, la nul·la voluntat d’escolta de la comunitat educativa, la planificació basada més en la reacció que en la prevenció, els canvis constants de criteri i la manca d’un esforç extra que necessitava aquesta situació. No calia només obrir les escoles, sinó posar les mesures i els recursos per minimitzar al màxim els riscos de salut i mantenir-les obertes.

Fa mesos vam demanar que s’abaixessin les ràtios a números segurs, que es dotessin els centres de més personal, vam demanar un pla de prevenció per al procés d’oposició que està en marxa, fa setmanes vam demanar PCR massives a alumnes i docents, un permís retribuït per a les famílies amb fills confinats i l’opció de fer jornada continuada. Res de tot això ha estat escoltat i s’han anat fent cops de timó proposant mesures insuficients i desorganitzades, algunes de les quals s’han quedat en paraules davant d’una càmera.

Si això no fos prou, hem anat a remolc durant tota la pandèmia de les mesures incompetents d’un estat espanyol que com sempre es torna a mostrar inconscient i irreformable, que com sempre no permet que puguem aplicar mesures suficients, sigui per la manca de competències o per un infrafinançament sistèmic que no permet dotar dels recursos suficients el nostre sistema educatiu ni implantar les mesures necessàries que la classe treballadora necessita per tenir cura dels seus fills. Necessitem una República Catalana independent per gestionar situacions de crisi amb més garanties i amb els recursos suficients, uns recursos de milers de milions que ara enviem a l’estat i que no tornen per ser malgastats en avions i vaixells de l’exèrcit o en tasques reials de dubtosa moral.

Volem per a l’educació el mateix que volem per als Països Catalans: llibertat, democràcia, seguretat i dignitat.

Per tot això no podem acceptar que segueixin gestionant el Departament d’Educació les mateixes persones que no han estat capaces d’idear un pla de prevenció i d’inici de curs en condicions durant aquests 6 mesos, que no han estat capaces ni d’escoltar ni de fer els esforços necessaris per als treballadors, els alumnes i les seves famílies com demostren les mesures adoptades i l’actitud presa durant mesos. Demanem, doncs, la dimissió o cessament del conseller Josep Bargalló Valls, del Director General de Centres Públics Josep González Cambray i del Director General de Professorat i Personal de Centres Públics Ignasi Garcia Plata per posar altres persones al capdavant de la gestió educativa que creguin en el diàleg amb la comunitat, en la negociació i que apostin per dotar el sistema educatiu de tot allò que necessita costi el que costi.

Volem una educació segura i digna per un país lliure.

INTERSINDICAL-CSC EDUCACIÓ

image_pdfimage_print