La Intersindical-CSC sobre les oposicions docents

El Departament d’Educació va convocar ahir els sindicats amb representació a una reunió de la Mesa paritària de Salut i Riscos Laborals, de la qual vam sortir, un cop més, decebuts, i encara més sabent que era l’últim cartutx per garantir un procés d’oposició segur i equitatiu. Tal com passa amb l’inici de curs, amb les oposicions també s’ha perdut el temps i l’oportunitat d’intentar fer bé les coses.

L’actual sistema d’oposició a l’educació ja és, de per si, un procés opac, poc pedagògic i que obre la porta a injustícies i greuges importants, i per això com a sindicat estem, des del nostre naixement, contra aquest procés d’accés a la funció pública docent i defensem que cal abolir-lo per implantar un procés just, transparent i pedagògic que permeti als interins d’estabilitzar la seva plaça a l’educació pública. A aquest fet s’hi afegeixen els greuges derivats de la situació actual amb una pandèmia.

El juliol passat ja els vam dir els responsables del Departament d’Educació que calia un pla de prevenció complet si no es plantejaven l’ajornament de les oposicions, però el Departament ha perdut el temps i ha mirat cap a una altra banda. Ara, a dos dies per l’inici del procés, s’ha reunit amb els sindicats i ha aportat alguna nova mesura del tot insuficient.

Ara com ara, després d’haver assistit a la reunió i quan aquesta sembla que ja és una carpeta tancada pel Departament d’Educació, hi continuem observant greus mancances:

Es realitzarà el procés selectiu en plena pandèmia sense haver-hi un Pla de Prevenció i sense haver obtingut ara com ara les recomanacions i el vistiplau del Departament de Salut o del Procicat en una nova manca evident de coordinació entre els dos Departaments.

– Es deixa la decisió de prendre les mesures oportunes en mans de les comissions de selecció, un fet que dona lloc a l’arbitrarietat i a greuges comparatius entre aspirants.

No hi ha cap d’instrucció oficial en la qual s’especifiqui com procedir o els terminis màxims per a poder realitzar les proves en cas d’haver d’estar confinat durant el procés.

No està prevista cap solució en cas d’haver de confinar els tribunals o d’haver de tancar els centres docents on es realitzen les proves per brots.

Per això, des de la Intersindical-CSC exigim un cop més que s’elabori aquest pla de prevenció i actuació detallat i concret, i sol·licitem que si el Departament no és capaç de fer-lo per a la data prevista, es retardi l’inici de les oposicions fins que estigui a punt i hagi estat avalat pel Departament de Salut o el Procicat, perquè el procés d’oposició no es pot fer si no es garanteix la salut de tots els implicats i els drets i la igualtat efectiva entre tots els aspirants. No tolerarem, tampoc, que qualsevol retard o ajornament necessari del procés suposi una afectació per a les oposicions de primària previstes per finals d’aquest curs.

També anunciem que si no hi ha una rectificació i aquestes oposicions es fan en les condicions actuals, des de la Intersindical-CSC considerarem les mesures següents:

– Portar el procés d’oposició a Inspecció del Treball per les vulneracions abans esmentades.

– Animar i ajudar els aspirants que vegin vulnerats els seus drets o que observin qualsevol mena de greuge o irregularitat a presentar una impugnació com a sistema d’autodefensa.

image_pdfimage_print