Mesa d’educació ajornada: sense notícies de setembre

Ni negociació, ni diàleg, ni col·laboració en una situació greu com la que estem vivint de cara a la tornada als centres educatius del setembre. Des de la Intersindical-CSC avui hem assistit atònits a un nou ajornament de la mesa sectorial de negociació del personal docent en la qual se’ns havia de presentar la proposta de condicions d’inici del curs vinent. També s’ha ajornat la reunió d’avui de la comissió paritària de prevenció de riscos laborals, òrgan clau en aquesta època de pandèmia. Fa setmanes que se’ns diu que se’ns convocarà, però s’ha decidit anar xutant la pilota endavant a base de suposats imprevistos i complicacions que ens han portat a les portes de juliol sense saber encara com serà el setembre.

Així, doncs, sembla que el Departament d’Educació ha decidit no parlar ni negociar amb els representants dels treballadors per abordar i decidir les mesures necessàries per al setembre entre tots.

Des de la Intersindical-CSC hem mostrat voluntat constructiva i de diàleg fins a l’últim moment davant la necessitat de garantir el dret a l’educació presencial però també a la salut i la seguretat de tots, des d’alumnes a docents i altres treballadors, passant per les famílies i tota la gent que envolta els centres educatius. Des de la Direcció General de Professorat, i fins i tot el mateix Conseller d’Educació, ens havien promès i assegurat que el Departament d’Educació tenia voluntat de negociació, de diàleg sovintejat i fluid i de col·laboració. Bones paraules, però buides. Hem xocat amb una paret que no escolta ningú i que no té cap intenció de fer un treball conjunt amb tots els agents que formem la comunitat educativa del nostre país.

No són una sorpresa aquesta actitud i aquest funcionament, el Departament ni tan sols va escoltar els seus propis serveis de prevenció de riscos laborals per a les mesures de la reobertura de juny.

Tenim informacions que indiquen que el 30 de juny es publicaran les línies generals per a setembre i el dia 2 de juliol es publicarà la resolució definitiva. Ara ens han dit que ens reunirem el dia 29 o 30 per fer la mesa de negociació ajornada. És evident que no hi ha marge (ni intenció) de cap canvi en els plantejaments que ens presenti el Departament, uns plantejaments que els sindicats ens trobarem per sorpresa quan arribem a la mesa, atès que no se’ns ha facilitat cap documentació sobre la qual proposar esmenes o possibles canvis.

Els membres de la Intersindical-CSC anirem a la mesa perquè som representants dels treballadors i ens devem a ells, i hi direm les coses clares, però constatem un cop més que el Departament d’Educació utilitza la Mesa Sectorial de Negociació com un tràmit i que fa els possibles perquè la capacitat d’incidència dels sindicats en aquests processos sigui mínima. Els treballadors tenen dret a saber com s’està gestionant aquesta situació, i per això volem posar llum de manera oberta i transparent a una manera de funcionar que ha de canviar urgentment.

Som conscients des de l’inici de la pandèmia que gestionar aquesta situació no és fàcil i que s’han de prendre decisions complicades, però el que denunciem avui no és la presa d’unes decisions o unes altres, sinó la gran manca continuada d’informació, de transparència, de diàleg, de sensibilitat per tot el col·lectiu i de voluntat negociadora. Aquestes mancances, com ja havíem denunciat repetidament des de la Intersindical-CSC, han creat una gran incertesa i neguit a tota la societat, des dels treballadors que no saben com s’han de preparar ni com hauran de treballar fins a les famílies i alumnes que encara no saben en quines condicions assistiran als centres el curs vinent.

El curs s’ha acabat, i la nostra paciència i la de tota la comunitat educativa, també té un límit.

image_pdfimage_print