Èxit rotund de la vaga general

Èxit rotund de la vaga general, amb un seguiment superior a la històrica vaga del 3 d’octubre.

A les 12.30 hores, la Intersindical-CSC i la IAC, sindicats convocants, han celebrat el seguiment que està tenint la vaga general d’aquest divendres, amb dades de seguiment que superen les dades de l’exitosa vaga del 3 d’octubre de 2017.

A l’espera de xifres concretes de participació, cal destacar l’elevat seguiment que està tenint en diversos sectors com l’ensenyament (43% a centres públics, 26% al privat i 35% al concertat), les universitats (amb un seguiment del 90%), els mitjans de comunicació, la sanitat (en aquest cas, amb prop del 40%, a l’atenció primària de l’ICS a Barcelona), l’administració local o alguns mercats, especialment el mercat de la Boqueria i el Central de Tarragona que estan pràcticament tancats.  A la Generalitat de Catalunya el nombre de treballadors i treballadores ja superat el 30%.

En determinats territoris del país, a més, el nivell d’incidència ha estat molt generalitzat en tots els sectors, amb la majoria de comerços amb les persianes baixades. Així mateix, les mobilitzacions han estat massives arreu, amb concentracions i manifestacions en les capitals de comarca i principals ciutats, amb la participació d’una enorme quantitat de vaguistes i de nombroses organitzacions sindicals, socials i polítiques.

Entre les dades oficials que ja s’han fet públiques hi ha un descens de prop del 30% del trànsit a Barcelona, superior que en altres vagues generals exitoses com les del 2012. Cal destactar la reducció de vendes a Mercabarna, amb reduccions de peix (-85%), fruita (-80%), flors (-50%) i una reducció en el sacrifici d’animals (-40%).  Com a conseqüència de la vaga general la producció de SEAT s’ha interromput i per tant ha tancat durant la jornada d’avui.  El servei del port de Barcelona està aturat donat el seguiment del 100% dels estibadors portuaris.

En relació a la mobilitat s’ha reduït un 50% el nombre d’usuaris de metro i de FGC i una reducció de viatgers del 40% al TRAM i s’han cancel·lat 57 vols a l’aeroport del Prat.  El consum elèctric s’ha reduït al voltant d’un 11%.

El 50% de les empreses associades a CECOT estan tancades i el seguiment dels petits comerços és generalitzat arreu del país. Algunes empreses han decidit fer tancaments patronals com ara Bon Preu, ESADE, Liceu i diversos mitjans de comunicació.

Es té constància que nombrosos treballadors i treballadores optaran per fer vaga parcial a la tarda per assistir a la manifestació a Barcelona, que sortirà a les 17h de Jardinets de Gràcia.

image_pdfimage_print